Apasati pe imagini pentru vizualizare
Casa Memoriala Doctor Petru Groza este situata pe strada Avram Iancu din municipiul Deva, judetul Hunedoara. Muzeul este amplasat intr-o cladire construita intre anii 1926 - 1929, proiectata de catre Horea Creanga, nepotul lui Ion Creanga.
Petru Groza a fost un avocat si om politic interbelic si de dupa al Doilea Razboi Mondial, prim-ministru in primul guvern comunist al Romaniei intre 1945 și 1952. Dupa moartea acestuia, sotia sa Ana a locuit in actuala casa memoriala, urmata de fiica Maria.
Muzeul cuprinde obiecte, fotografii si documente care au apartinut omului politic, ce poarta amprenta vremurilor de atunci, fiind vizitat de-a lungul vremii de mari personalitati din tara si de peste hotare: Octavian Goga cu sotia Venturia, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cincinat Pavelescu, Ion Agarbiceanu, Victor Eftimiu, Peter Neagoe, Seton Watson, Athanase Joja, patriarhii Justinian, Iustin Moisescu si Teoctist (cand era episcop de Arad), mitropolitul Ardealului Nicolae Balan, Alexandru Averescu, printul Scarlat Calimachi, Gh. Bratianu si multi altii.
Odata cu implinirea a 50 de ani de la moartea Dr. Petru Groza, la intrarea in Casa Memoriala a fost dezvelita, intr-o atmosfera de sarbatoare, o placa comemorativa.
Casa Memoriala Doctor Petru Groza din Deva este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Memoriala Doctor Petru Groza din Deva
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Deva
Coordonate GPS: 45.8852005,22.9000874
Biserica Arhanghelul Mihail Gurasada este situata in apropiere de Deva, judetul Hunedoara si a fost ridicata in anul 1292.
De-a lungul timpului a fost transformata de mai multe ori. Interiorul a fost
Statuia ecvestra a lui Decebal este amplasata in fata Casei de Cultura in Piata Victoriei. A fost realizata in anul 1978, fiind opara sculptorului Ion Jalea.
Statuia Imparatului Traian a fost amplasata in fata Primariei din Piata Unirii, municipiul Deva, in anul 1999.
Monumentul a fost realizat de catre artistul Ioan Medrut si impresioneaza prin dimensiu
Cetatea Devei a fost construita pe urmele unei fortificatii daco romane. Primele lucrari de edificare dateaza din primii ani ai secolului XI, dupa infrangerea de catre unguri a ducelui Ahtum din Ceta
La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generatiile de gimnaste precum: Nadia Comaneci (sub indrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Be
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.