Apasati pe imagini pentru vizualizare
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Iasi este un monument de bronz inchinat domnitorului moldovean Stefan cel Mare (1457-1504).
Monumentul este amplasat in fata Palatului Culturii si a fost realizat de catre sculptorul francez Emmanuel Frémiet si inaugurat in anul 1883.
Statuia este confectionata din bronz si are o inaltime de 4,5 metri. Piedestalul statuii este executat din marmura roz de Carrara. Pe partile laterale ale acestuia, se afla doua altoreliefuri din bronz, reprezentand Lupta de la Codrii Cosminului - 1497 (cel din stanga) si Lupta de la Podu Inalt - 1475 (cel din dreapta). Domnitorul Stefan cel Mare este infatisat cu barba si cu o coroana catolica pe cap. Neexistand un model autentic al Coroanei Moldovei, sculptorul francez a folosit pentru statuia de la Iasi un model de coroana catolica, astfel starnindu-se grave contradictii si o legenda.
Dupa unele zvonuri din epoca, se vehiculeaza ideea ca in atelierul sculptorului Frémiet ar fi existat doua comenzi, una din Romania si una din Polonia, iar dupa finalizarea lor s-a produs o confuzie si legenda spune ca adevarata statuie a lui Stefan cel Mare ar fi la Cracovia. Prof. dr. Adriana Ioniuc infirma aceasta teorie: "Total fals. Nu a fost vreo comanda pentru un cneaz polon in atelierul sculptorului. Aceasta legenda a aparut tocmai din infatisarea catolica a domnitorului moldovean".
Statuia este flancata de catre doua tunuri "Krupp", daruite de catre Regele Carol I al Romaniei. Tunurile erau trofee din Razboiul de Independenta, cucerite de Regimentul de dorobanti din Copou (care a luptat in acest razboi). Initial statuia era inconjurata de un gard de fier, care a fost inlaturat ulterior dupa largirea pietei.
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.1579895,27.5866871
Biserica de lemn din Ipatele (aflata la o distanta de aproximativ 41 km de municipiul Iasi) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
Biserica a fost construita in
Statiunea Nicolina se afla in localitatea Iasi, la altitudinea de 143 metri, fiind cunoscuta pentru factorii naturali, precum: apele minerale sulfuroase, iodurate, clorurate, sodice, bicarbonatate, hi
Catedrala ieseana este o cladire monumentala, a carei stil arhitectonic este inspirat din forme tarzii ale Renasterii italiene. Elementele decorative, atat in interior, cat si in exterior, sunt domina
Rezervatia Naturala Valea lui David se afla pe coasta dealului La Cosari, langa Uricani, judetul Iasi si cuprinde o pajiste multiseculara, cu fanete ce apartin regiunii de silvostepa din nordul Moldov
Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este cel mai vechi edificiu religios din Iasi care s-a pastrat pana astazi. Biserica a fost construita in anul 1492 de Stefan cel Mare si refacuta la sfarsitul secolul
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.