Apasati pe imagini pentru vizualizare
Bazilica romano-catolica este cel mai mare monument baroc din tara, fiind construita intre 1752 si 1780. Proiectul a fost intocmit in anul 1750 de renumitul arhitect austriac Franz Anton Hillebrant, dar lucrarile conduse de arhitectul Giovanni Battista Ricca au inceput in anul 1752.
Este compusa dintr-o nava principala cu o lungimea de 70 m si latimea de 30-40 m. Peretii sunt acoperiti cu marmura de Vascau si Carrara. Are doua nave secundare si doua turnuri. Lucrarile au fost întrerupte in 1756, in urma decesului arhitectului italian si au fost reluate de arhitectul Domenico Luchini in anul 1762, odata cu inceperea constructiei palatului episcopal.
Bazilica adaposteste herma cu moastele Sfantului Ladislau, care participa periodic la procesiuni religioase în jurul bisericii, fiind urmat de un numar foarte mare de credinciosi. Herma reprezinta un bust de 60 cm din argint aurit, ce copiaza fidel tresaturile Sfantului Ladislau si care contine o bucata din craniul acestuia. In anul 1991 biserica a fost ridicata la rangul de bazilica de catre papa Ioan Paul al II-lea.
In fata bisericii se afla statuia de bronz a Sfantului Ladislau.
Bazilica impreună cu Palatul episcopal si Sirul canonicilor constituie complexul catolic.
Adresa: Sirul Canonicilor, nr. 2
Biserica Romano-Catolica Oradea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica Romano-Catolica Oradea
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Oradea
Coordonate GPS: 47.068865,21.932014
Monumentul Holocaustului din Oradea este situat pe strada Mihai Viteazul nr. 4.
Edificiul a fost realizat din marmura neagra si a fost inaltat in memoria comunicatii evreiesti din Oradea, exterminata
Situate in partea de est a judetului Bihor, in Muntii Apuseni, Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume.
Cetat
Palatul Justitiei din Oradea este situat in Parcul Traian nr.14. A fost construit de Guttman Jozsef si Rendes Vilmos in 1898, dupa proiectul lui Kiss Istvan, fiind initial Tribunal.
Dupa 1944, cladir
Cladirea in care in prezent functioneaza Facultatea de Medicina Oradea, a fost construita in stil eclectic in anul 1894 de catre Rimanoczy Kalman Junior. Tot aici, in partea dinspre Cris, isi au sediu
Gradina Zoologica din Oradea a fost infiintata in anul 1960, an in care au fost aduse aici primele animale, insa pentru publicul larg ea a fost deschisa abia in 1962.
Se intinde pe o suprafata de 3,2
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.