Cetatea Medievala este amplasata in apropierea centrului municipiului Targu-Mures. Complexul Cetatii ocupa o suprafata de cca 4,3 ha si este alcatuit dintr-o incinta fortificata cu 7 bastioane unite prin ziduri ce formeaza o mare curte interioara, in cadrul careia se gaseste Biserica Reformata si Cladirea Manutantei.
Prima fortareata, construita pe actualul amplasament in anul 1492, din dispozitia voievodului Transilvaniei, Bathori Istvan, este desavarsita intre anii 1602 - 1652, sub conducerea judelui Borsos Tamás. Ridicata in plan pentagonal, inconjurata de un zid de aparare, cetatea are sapte bastioane, cinci dintre ele purtand numele breslelor, care potrivit traditiei, le-au intretinut.
Ca arhitectura, intregul ansamblu poarta amprenta Renasterii tarzii. Inaltate pe 3 - 4 nivele, tencuite la exterior si simplu ornate in interior, bastioanele au infrastructura realizata, de regula, din piatra de rau, peretii din caramida, avand grosimi cuprinse intre 80 - 190 cm.
Etajele bastioanelor se sprijina pe barne groase de lemn, accesul sau legatura intre ele facandu-se fie prin exterior, direct sau din drumul de straja, fie prin scari interioare de lemn.
Ca vatra a orasului, Cetatea cu complexul de monumente istorice aferente a determinat ridicarea constructiilor publice si private ce aveau sa defineasca mai tarziu structura urbana a viitorului oras.
Cetatea Medievala din Targu Mures este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Targu Mures
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 46.924757,24.517822
La inceputul secolului al XVI-lea a fost infiintata puternica breasla a pantofarilor. Ei sunt cei care au construit un bastion al cetatii medievale.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, odata cu desfi
Ansamblul statuar Lupoaica din Targu Mures a fost ridicata pe strada Primariei, in apropierea Pietei Trandafirilor, fiind dezvelita in anul 1924.
Este o copie a grupului statuar din capitala, opera ar
Cladirea, numita Palatul Toldalagi, dupa ctitorul sau, contele Toldalagi Laszlo, se numara printre cele mai frumoase palate in stil baroc construite in Transilvania. Din anul 1984, ea adaposteste sect
Teatrul Scena, cu un potential de 80 de locuri este situat in Bastionul Croitorilor din Cetatea Targu-Mures.
Dezvoltat ca un program al Fundatiei Scena, Teatrul Scena a debutat in anul 2001, in Ceta
Casa contelui Teleki Domokos a fost construita intre 1797-1803, fiind modificata de multe ori de-a lungul timpului.
Lucrarile de renovare derulate in perioada 1986-1987 au fost finantate de biserica
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.